Wielkanocne rozdanie :)

Chciałam Was zaprosić do wzięcia udziału w wielkanocnym rozdaniu. Rozdaniu, w którym będziecie mi mogli bardzo pomóc :) A sami będziecie mogli wygrać fajną nagrodę :) Jaką? Mam jedną "nadmiarową" książkę z Kuchni Lidla, a dokładniej Cukiernia Lidla - Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego. Po co ma leżeć na półce, wolę się nią z Wami podzielić ;) Zaznaczę od razu, że jest to moja własność, Lidl nie jest sponsorem ani organizatorem konkursu. Właśnie, konkursu ;) O co w nim chodzi?


Potrzebuję Waszej pomocy. Muszę zrobić obiad wielkanocny, dla osób lubiących zjeść dużo i dobrze. I kompletnie nie mam pomysłu, co przygotować! Zadaniem konkursowym będzie podpowiedzenie mi świątecznego menu obiadowego - potraw, które mogę postawić na wielkanocnym stole. Przepisy mile widziane, ew. mogą być linki :) Do dań takich, które macie sprawdzone, które uwielbiają Wasze rodziny i Wasi przyjaciele. Do dań, które są smaczne, niezbyt skomplikowane i czasochłonne, ale jednocześnie nie "codzienne" ;) I takie, którymi naje się 8-10 członków rodziny :D I takie, które nie są zbyt "ciężkie", bo gośćmi będą głównie kobiety :)

Do udziału w konkursie zapraszam publicznych obserwatorów bloga. Będzie mi miło, jeżeli zaobserwujecie mnie również na Instagramie i Facebooku, ale nie jest to warunek konieczny; możecie też podzielić się informacją o konkursie wśród Waszych znajomych albo czytelników Waszych blogów :)  Na odpowiedzi czekam do Wielkiej Soboty do godz. 12.00, zwycięzcę konkursu ogłoszę w tygodniu po Świętach. Proszę śledzić bloga, bo jeżeli nie otrzymam adresu do wysyłki w ciągu 3 dni od ogłoszenia zwycięzcy będę musiała wybrać kolejną wygraną osobę ;) A szkoda, by nagroda przepadła, bo książka jest naprawdę świetna, są w niej fajne przepisy i piękne zdjęcia! Mam już swój egzemplarz i kilka przepisów czeka w kolejce do zrobienia :) Pewnie wykorzystam jakieś do upieczenia świątecznego ciasta :) Ale samym ciastem goście się nie najedzą - oni czekają na porządny obiad :D Mam nadzieję, że mnie zainspirujecie, bo na razie mam kompletną pustkę w głowie! Powodzenia - liczę na Was i na Waszą pomoc! :)

EDIT 13.04.2015: Z przyjemnością ogłaszam, że konkurs wygrała Honsia!!! Gratuluję!!! I czekam na adres do wysyłki pod adresem mailowym niedziela82@gmail.com :)

5 komentarzy:

  1. Niestety nie pomogę, bo nie mam jeszcze doświadczenia w komponowaniu menu dla tylu osób :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to trudne zadanie, żurek albo barszcz biały (koncentrat ze słoika ułatwia produkcję) biała kiełbasa ale nie ugotowana tylko upieczona z całą masa dodatkowych przypraw, cwiartek jabłek i szalotek, no i coś słodkiego :) kruchy spod oblany masą krowkową i grubo posypany orzechami wszelkiej maści i suszonymi owocami :))

    OdpowiedzUsuń
  3. To może ja podam tutaj coś nie coś smacznego :) i szybkiego

    200 g serka topionego, 4 jajka ,1/2 pęczka drobnego szczypiorku ,100 g masła,300 g szynki konserwowej ,do smaku pieprz, 400 g sera żółtego Gouda zapakowanego w grubej foli w kawałku,do smaku sól



    Krok 1
    W garnku zagotowujemy dużo wody, wyłączamy i czekamy 5 minut. Następnie wrzucamy zapakowany w folii ser żółty na około 30-40 minut, aż będzie cały miękki.
    Krok 2

    W międzyczasie przygotowujemy farsz.
    Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą i jak przestygną obieramy i kroimy w kostkę.
    Szczypiorek drobno siekamy, szynkę również kroimy w kostkę.
    Masło ucieramy do puszystości, następnie dodajemy serki topione i miksujemy mikserem na gładką masę.
    Dodajemy pokrojone jajka, szczypiorek i szynkę. Wszystko łyżką mieszamy i na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
    Krok 3

    Na stolnicy rozkładamy folię spożywczą. Bardzo miękki ser wyjmujemy z wody i opakowania i wykładamy na rozłożoną folię. Przykrywamy drugim takim samym kawałkiem folii i delikatnie za pomocą wałka rozwałkowujmy na prostokąt.
    Krok 4
    Na rozwałkowany ser wykładamy przygotowany farsz, zostawiając z obu stron półtora centymetrowy wolny margines.
    Krok 5

    Przy pomocy folii zwijamy w miarę ściśle roladę, owijamy mocno w folię i wkładamy do lodówki na około 24 godziny
    Krok 6
    Gotową roladę kroimy w około półtora centymetrowe plastry.

    Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obserwuję jako: Honsia Honsia
    Baner: http://zrecenzowano.blogspot.com/p/konkursyrozdania.html
    E-mail: czytelniczka27@o2.pl

    PRZYSTAWKI:
    1) Jaja faszerowane
    Składniki:
    - 10 jaj
    - 0,5 kg pieczarek
    - 2 pęki szczypiorku
    - 1 łyżka oleju
    - majonez
    - sól i pieprz do smaku
    1. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i studzimy.
    2. Pieczarki należy zetrzeć na tarce, podduszamy je na maśle do czasu aż woda wyparuje oraz doprawiamy solą i pieprzem.
    3. Jaja kroimy na pół i wyjmujemy żółtka, które ścieramy na drobnych oczkach tarki i łączymy z pieczarkami oraz posiekanym szczypiorkiem.
    4. Kiedy składniki się połączą, do farszu dodajemy majonez. Doprawiamy według smaku.
    5. Połówki jajek napełniamy farszem i przykrywamy je folią do chwili podania, by nasz farsz nie był suchy.

    2) Sałatka warstwowa
    Składniki:
    - 800 g pieczarek
    - 800 g szynki gotowanej
    - 8 jajek
    - 2 cebule
    - 1 pęczek szczypiorku
    - 2 brokuły
    - majonez
    - sól i pieprz
    - 1 płaska łyżka masła
    1. Pieczarki ścieramy na tarce, dodajemy cebulę, którą wcześniej drobno siekamy, łączymy to z masłem. Dusimy wszystko do odparowania wody i ostudzamy.
    2. Jaja gotujemy na twardo, oddzielamy białko od żółtek i ścieramy na tarce. Obie masy doprawiamy i dodajemy do nich majonez.
    3. Brokuły dzielimy na tak zwane różyczki i gotujemy przez około 7 minut w posolonej wodzie, odcedzamy i siekamy drobno, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem.
    4. Szynkę pokroić w kostkę. Szczypiorek siekamy.
    5. Sałatkę układamy warstwami kolejno od dołu:
    - pieczarki
    - białka
    - szynka
    - brokuły
    - żółtka
    7. Posypujemy na koniec szczypiorkiem.

    ZUPA:

    Żurek w chlebie
    Składniki:
    - pęczek włoszczyzny
    - 0,5 kg kości schabowych
    - zakwas na żur 0,5 l
    - boczek 10 dag
    - kiełbasa biała 4 szt.
    - woda 1,5 l
    - czosnek 2 ząbki
    - borowiki 4 suszone
    - mąka 3 łyżki
    - chleb 8 szt. ( w kształcie koła)
    - liść laurowy
    - majeranek
    - sól, pieprz
    Przygotować składniki.
    Z włoszczyzny i kości ugotować wywar, wyjąć warzywa pokroić marchewkę w kostkę i wrzucić powrotem do gara.
    Dodać zakwas, pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w plastry kiełbasę, roztarty czosnek, przyprawy, grzyby wcześniej namoczone i pokrojone – zagotować całość.
    Pod koniec gotowania ½ szklanki powstałej zupy połączyć z mąką i połączyć z pozostałą ilością w garnku.
    Gotowy żurek przelać do wydrążonych chlebków, na wierzch wrzucić ćwiartki ugotowanego na twardo jajka

    DESER:
    Obłędny mazurek kajmakowy.
    http://www.kwestiasmaku.com/desery/mazurki/mazurek_kajmakowy_orzechy_wloskie/przepis.html

    Mam nadzieję, że moje przepisy Cię zainspirują, bo włożyłam dużo serca w przygotowanie ich dla Ciebie i Twojej rodziny. Wesołych Świąt!


    OdpowiedzUsuń
  5. w komentarzach pojawiły siębardzo ciekawe pomysły :)

    www.madamedaria.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

TALK TO ME :D

Blogging tips