Chciałam Was zaprosić do wzięcia udziału w wielkanocnym rozdaniu. Rozdaniu, w którym będziecie mi mogli bardzo pomóc :) A sami będziecie mogli wygrać fajną nagrodę :) Jaką? Mam jedną "nadmiarową" książkę z Kuchni Lidla, a dokładniej Cukiernia Lidla - Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego. Po co ma leżeć na półce, wolę się nią z Wami podzielić ;) Zaznaczę od razu, że jest to moja własność, Lidl nie jest sponsorem ani organizatorem konkursu. Właśnie, konkursu ;) O co w nim chodzi?
Potrzebuję Waszej pomocy. Muszę zrobić obiad wielkanocny, dla osób lubiących zjeść dużo i dobrze. I kompletnie nie mam pomysłu, co przygotować! Zadaniem konkursowym będzie podpowiedzenie mi świątecznego menu obiadowego - potraw, które mogę postawić na wielkanocnym stole. Przepisy mile widziane, ew. mogą być linki :) Do dań takich, które macie sprawdzone, które uwielbiają Wasze rodziny i Wasi przyjaciele. Do dań, które są smaczne, niezbyt skomplikowane i czasochłonne, ale jednocześnie nie "codzienne" ;) I takie, którymi naje się 8-10 członków rodziny :D I takie, które nie są zbyt "ciężkie", bo gośćmi będą głównie kobiety :)
Do udziału w konkursie zapraszam publicznych obserwatorów bloga. Będzie mi miło, jeżeli zaobserwujecie mnie również na Instagramie i Facebooku, ale nie jest to warunek konieczny; możecie też podzielić się informacją o konkursie wśród Waszych znajomych albo czytelników Waszych blogów :) Na odpowiedzi czekam do Wielkiej Soboty do godz. 12.00, zwycięzcę konkursu ogłoszę w tygodniu po Świętach. Proszę śledzić bloga, bo jeżeli nie otrzymam adresu do wysyłki w ciągu 3 dni od ogłoszenia zwycięzcy będę musiała wybrać kolejną wygraną osobę ;) A szkoda, by nagroda przepadła, bo książka jest naprawdę świetna, są w niej fajne przepisy i piękne zdjęcia! Mam już swój egzemplarz i kilka przepisów czeka w kolejce do zrobienia :) Pewnie wykorzystam jakieś do upieczenia świątecznego ciasta :) Ale samym ciastem goście się nie najedzą - oni czekają na porządny obiad :D Mam nadzieję, że mnie zainspirujecie, bo na razie mam kompletną pustkę w głowie! Powodzenia - liczę na Was i na Waszą pomoc! :)
EDIT 13.04.2015: Z przyjemnością ogłaszam, że konkurs wygrała Honsia!!! Gratuluję!!! I czekam na adres do wysyłki pod adresem mailowym niedziela82@gmail.com :)
EDIT 13.04.2015: Z przyjemnością ogłaszam, że konkurs wygrała Honsia!!! Gratuluję!!! I czekam na adres do wysyłki pod adresem mailowym niedziela82@gmail.com :)
Niestety nie pomogę, bo nie mam jeszcze doświadczenia w komponowaniu menu dla tylu osób :)
OdpowiedzUsuńNo to trudne zadanie, żurek albo barszcz biały (koncentrat ze słoika ułatwia produkcję) biała kiełbasa ale nie ugotowana tylko upieczona z całą masa dodatkowych przypraw, cwiartek jabłek i szalotek, no i coś słodkiego :) kruchy spod oblany masą krowkową i grubo posypany orzechami wszelkiej maści i suszonymi owocami :))
OdpowiedzUsuńTo może ja podam tutaj coś nie coś smacznego :) i szybkiego
OdpowiedzUsuń200 g serka topionego, 4 jajka ,1/2 pęczka drobnego szczypiorku ,100 g masła,300 g szynki konserwowej ,do smaku pieprz, 400 g sera żółtego Gouda zapakowanego w grubej foli w kawałku,do smaku sól
Krok 1
W garnku zagotowujemy dużo wody, wyłączamy i czekamy 5 minut. Następnie wrzucamy zapakowany w folii ser żółty na około 30-40 minut, aż będzie cały miękki.
Krok 2
W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą i jak przestygną obieramy i kroimy w kostkę.
Szczypiorek drobno siekamy, szynkę również kroimy w kostkę.
Masło ucieramy do puszystości, następnie dodajemy serki topione i miksujemy mikserem na gładką masę.
Dodajemy pokrojone jajka, szczypiorek i szynkę. Wszystko łyżką mieszamy i na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 3
Na stolnicy rozkładamy folię spożywczą. Bardzo miękki ser wyjmujemy z wody i opakowania i wykładamy na rozłożoną folię. Przykrywamy drugim takim samym kawałkiem folii i delikatnie za pomocą wałka rozwałkowujmy na prostokąt.
Krok 4
Na rozwałkowany ser wykładamy przygotowany farsz, zostawiając z obu stron półtora centymetrowy wolny margines.
Krok 5
Przy pomocy folii zwijamy w miarę ściśle roladę, owijamy mocno w folię i wkładamy do lodówki na około 24 godziny
Krok 6
Gotową roladę kroimy w około półtora centymetrowe plastry.
Smacznego :)
Obserwuję jako: Honsia Honsia
OdpowiedzUsuńBaner: http://zrecenzowano.blogspot.com/p/konkursyrozdania.html
E-mail: czytelniczka27@o2.pl
PRZYSTAWKI:
1) Jaja faszerowane
Składniki:
- 10 jaj
- 0,5 kg pieczarek
- 2 pęki szczypiorku
- 1 łyżka oleju
- majonez
- sól i pieprz do smaku
1. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i studzimy.
2. Pieczarki należy zetrzeć na tarce, podduszamy je na maśle do czasu aż woda wyparuje oraz doprawiamy solą i pieprzem.
3. Jaja kroimy na pół i wyjmujemy żółtka, które ścieramy na drobnych oczkach tarki i łączymy z pieczarkami oraz posiekanym szczypiorkiem.
4. Kiedy składniki się połączą, do farszu dodajemy majonez. Doprawiamy według smaku.
5. Połówki jajek napełniamy farszem i przykrywamy je folią do chwili podania, by nasz farsz nie był suchy.
2) Sałatka warstwowa
Składniki:
- 800 g pieczarek
- 800 g szynki gotowanej
- 8 jajek
- 2 cebule
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 brokuły
- majonez
- sól i pieprz
- 1 płaska łyżka masła
1. Pieczarki ścieramy na tarce, dodajemy cebulę, którą wcześniej drobno siekamy, łączymy to z masłem. Dusimy wszystko do odparowania wody i ostudzamy.
2. Jaja gotujemy na twardo, oddzielamy białko od żółtek i ścieramy na tarce. Obie masy doprawiamy i dodajemy do nich majonez.
3. Brokuły dzielimy na tak zwane różyczki i gotujemy przez około 7 minut w posolonej wodzie, odcedzamy i siekamy drobno, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem.
4. Szynkę pokroić w kostkę. Szczypiorek siekamy.
5. Sałatkę układamy warstwami kolejno od dołu:
- pieczarki
- białka
- szynka
- brokuły
- żółtka
7. Posypujemy na koniec szczypiorkiem.
ZUPA:
Żurek w chlebie
Składniki:
- pęczek włoszczyzny
- 0,5 kg kości schabowych
- zakwas na żur 0,5 l
- boczek 10 dag
- kiełbasa biała 4 szt.
- woda 1,5 l
- czosnek 2 ząbki
- borowiki 4 suszone
- mąka 3 łyżki
- chleb 8 szt. ( w kształcie koła)
- liść laurowy
- majeranek
- sól, pieprz
Przygotować składniki.
Z włoszczyzny i kości ugotować wywar, wyjąć warzywa pokroić marchewkę w kostkę i wrzucić powrotem do gara.
Dodać zakwas, pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną w plastry kiełbasę, roztarty czosnek, przyprawy, grzyby wcześniej namoczone i pokrojone – zagotować całość.
Pod koniec gotowania ½ szklanki powstałej zupy połączyć z mąką i połączyć z pozostałą ilością w garnku.
Gotowy żurek przelać do wydrążonych chlebków, na wierzch wrzucić ćwiartki ugotowanego na twardo jajka
DESER:
Obłędny mazurek kajmakowy.
http://www.kwestiasmaku.com/desery/mazurki/mazurek_kajmakowy_orzechy_wloskie/przepis.html
Mam nadzieję, że moje przepisy Cię zainspirują, bo włożyłam dużo serca w przygotowanie ich dla Ciebie i Twojej rodziny. Wesołych Świąt!
w komentarzach pojawiły siębardzo ciekawe pomysły :)
OdpowiedzUsuńwww.madamedaria.blogspot.com